Ландшафтний дизайн 

Ефектний рокарій своїми руками

Облаштовуючи свою ділянку, кожен господар бажає внести ту «родзинку», яка, гармонійно доповнюючи загальний вигляд ландшафту, буде вдало виділятися на тлі інших наявних елементів дизайну. Рокарій – оригінальна прикраса ландшафтного дизайну, що поєднує в собі природним чином камінь з зеленими рослинами і барвистими квітами. Облаштування мальовничого саду з каменів не передбачає значних матеріальних витрат. Втілити ідею прикрасити свою ділянку незвичайним елементом дизайну під силу будь-якому садівникові.

Вибираємо майданчик під розміщення рокарія
Ключовою перевагою рокария є те, що він однаково ефектно виглядає, як на рівному майданчику в оточенні ставка і квітників, так і на рельєфній місцевості, що має незначні перепади висот. Єдина умова при облаштуванні квітника – гармонійне поєднання з рельєфом місцевості, наявними водоймами, а також іншими будівлями і елементами декору. Але все-таки втілити оригінальні задумки набагато простіше на ділянці з невисокими пагорбами, рельєф якого досить неоднорідний.

Розміщуючи рокарій на сонячній ділянці саду можна набагато простіше вирішити питання з підбором рослин, оскільки більшість з них солнцелюбівие.

Підготовка підстави і укладання каменю
Визначившись з місцем розміщення рокария, потрібно за допомогою шнура позначити площадку під квітник. З її поверхні знімають 15 сантиметровий шар дерну. Потім дно «котловану» очищають від коренів бур’янів і встеляють агроволокном, завдяки якому бур’яни не будуть проростати, порушуючи гармонійну картину створеного квітника.

На цьому етапі необхідно передбачити дренаж, в ролі якого може виступити подрібнений червона цегла або щебінка. Деякі «умільці» в якості дренажу закладають будівельне сміття, що вкрай негативно надалі позначається на розвитку і зростанні зелених насаджень.

Основу квітника заповнюють каменями найбільших розмірів, розміщуючи їх таким чином, щоб найкрасивіша сторона була направлена на зовнішню сторону рокария. Кожен камінь «садиться» в ямку, все порожнечі ретельно засипаються землею і утрамбовують. При облаштуванні саду найкраще задіяти камені різних форм і розмірів. Розподіляючи камені важливо орієнтуватися на принцип природності: дрібні камені ефектно виглядають невеликими групами, великі валуни краще розміщувати окремо.

Оформлення кам’яної гірки рослинами
Хоч камені і виступають основою рокария, особою композиції все ж є рослини. Ще одним вагомим гідністю рокариев є те, що вибір рослин для композиції обмежується лише побажаннями його власника. Красивоцветущие рослини здатні «оживити» застиглий камінь, змінивши його незвичайний квітник.

З весняними променями прокинутися строкаті крокуси і ніжні проліски. На зміну їм розпустяться різнокольорові примули і карликові сорти тюльпанів, фарбуючи квітник барвистими відтінками. Але ось поступово балом починають правити літники: сапонарія, герань, ломикамінь, иберис. На тлі зелених хвойніков і соковитої зелені почвопокровніков ці яскраві плями квітів виглядають надзвичайно ефектно.

Related posts