Ландшафтний дизайн 

Водоспад на дачі своїми руками: головні елементи і особливості.

Кожен власник бажає мати на своїй заміській ділянці щось особливе, унікальне і цікаве. Будь-яке споруда повинна бути практичним і нести якусь користь, будь то естетичну або потрібну в господарстві. Щоб спорудити якесь ландшафтне творіння, потрібно всього лише трохи сил, часу і матеріалів.

Як створити міні-водоспад своїми руками
Первинним завданням при створення водоспаду варто визначення розташування, форми споруди, а також можливість підведення комунікацій. Всю конструкцію можна умовно розділити на дві частини: внутрішня і зовнішня. Внутрішня частина – це яма, або чаша, в яку буде стікати вода і перебувати там деякий час. Зовнішня частина – видима, все те, що знаходиться над чашею, спуск, за яким буде стікати вода і створювати власне сам ефект водоспаду. Для рециркуляції води використовуються різні насоси. Монтаж також можна робити разли ними способами, про які буде написано далі.
Тепер переходимо безпосередньо до розпланування робіт і їх виконання.

Підбираємо форму і копаємо яму для водоспаду
Найкрасивішими з естетичного боку є вигнуті чаші, прикрашені, звичайно ж, камінням і водними прибережними рослинами. Крива форма водойми більше відповідає природному фактору, що робить його більш правдоподібним і красивим. Дуже хорошим кроком буде правильний підбір форми зовнішньої частини водоспаду на основі навколишнього ландшафту. Якщо домогтися ефекту плавного переходу місцевості і злиття з міні-водоспадом, вийде чудовий загальний вигляд, який буде гармонійно вписуватися в будь-яку ділянку. Глибина водойми – важливий фактор планування. Від нього залежить основна мета і призначення водойми. Маленька глибина підійде для простого водоспаду, який повинен створювати дзюрчання і радувати своєю красою. Яму глибше варто викопати в тому випадку, якщо ви плануєте запустити в неї екзотичних рибок. Для такого рішення доведеться зробити глибину не менше одного метра. Щоб на дачі зробити водоспад своїми руками, потрібно викопати котлован. Після того як ви визначилися з формою і розміром, приступаємо до копання. Обов’язково не забуваємо про те, що деяку бічну площа займатимуть камені та інші елементи декорування. Важливим етапом обробки внутрішньої частини ями є гідроізоляція. Найбільш універсальним і відповідним матеріалом, який використовують в даних цілях, виступає ПВХ плівка. Вона довговічна, міцна, нетоксична. Вирізавши плівку за розміром ями з запасом, потрібно укласти її рівно по дну і боків, придавлюючи камінням. Після укладання ні в якому разі не повинно залишатися відкритих ділянок землі, інакше вода буде просочуватися в землю, грунт буде розмиватися, а плівка руйнуватися. Саму плівку варто вибирати якомога товщі, можна покласти, скрутивши її в два шари для більшої надійності. На плівку не потрібно укладати гострі предмети, шорсткі камені, щоб не пошкодити матеріал. Перед зимою заздалегідь обов’язково викачуємо воду, щоб при заморозках не пошкодити плівку. Більш дорогим і якісним варіантом обробки котловану є заливка бетоном. Процес набагато складніше, довше і дорожче. Але взимку можна не боятися заморозків, хоча при сильному морозі може трапитися всяке. Для такого способу потрібно ретельніше підготуватися: встелити плівку, зробити металевий каркас, і нарешті, в кілька етапів залити бетон.

Related posts