Ландшафтний дизайн 

Ландшафтний дизайн: три гідності лісового стилю

Поринути у світ живої природи … Забути хоча б на короткий час турботи і тривоги «великого міста». Ландшафтний дизайн в лісовому стилі легко впорається з цим завданням. Краса російського лісу стоїть на першому місці при його створенні.

Звідси природним чином вимальовуються і незаперечні переваги лісового стилю:

  1. Можливість відпочивати на природі.
    Слухати спів птахів, не поспішаючи споглядати пейзаж (з вікна або гуляючи по стежках між дерев), вдихаючи аромат польових квітучих рослин. Лісовий стиль (немов за замовленням) створений для людей, близьких до природи у всій її первозданності. Йому чужі штучні рамки, перешкоди, кордони, сліди цивілізації.

Будь-яке ж стороннє втручання з боку дизайнера виглядає в лісовому ландшафті цілком природно і ненасильницької. Рутар, живоплоти, малі архітектурні форми у вигляді фігурок грибів або їжаків, лава з цільного стовбура дерева прекрасно впишуться в лісовий пейзаж. Дотримуватись чистоти і порядку, красу композиції стилю теж, як правило, не складає особливих труднощів.

  1. Скоротити догляд за ділянкою до мінімуму.
    Важко уявити собі послуги садівника з секатором в руках, який підстригав б зарості лісової малини в темному бору або приводив би в порядок папороть, шипшина, мати-й-мачуху в лісовій гущавині. Лісових галявинах не потрібні ні клумби, ні газони, ні регулярний полив з шланга. Єдина допомога може полягати у видаленні сухих, хворих рослин, санітарній вирубці дерев-крупномірів (в’яз, дуб, береза, вільха, хвойні). Однак проводяться дані заходи не надто часто: виключно в міру необхідності. Крім естетичного задоволення, така земельна ділянка може приносити реальний дохід в «скарбничку сім’ї».
  2. Є можливість запастися лікарськими травами, зробити заготовки ягід і грибів.

Зовсім не обов’язково, щоб отримати урожай ароматних яблук або груш, обприскувати культурні дерева отрутохімікатами, білити їм стовбури, підрізати навколо молоду поросль. Дикі рослини чудово подбають самі про себе. Власнику такого «саду» залишається тільки прогулятися з кошиком по своїй ділянці: воно швидко наповниться і плодами, і ягодами.

Лісова ожина, можливо, буде не такою великою, як її «приручена родичка», зате її чудовий запах не залишить байдужими ні гостей, ні родичів. Особливо люблять збирати «дикі» плоди маленькі діти. Із задоволенням приєднуються до «тихе полювання» на гриби літні члени родини, які запасають ще й квіти липи, суниці, брусницю, чорницю, бузину, листя мати-й-мачухи, подорожника, кропиви.

Найближче стоїть до лісового стилю в ландшафтному дизайні стиль пейзажний (англійська). Він теж, на відміну від регулярного, «дружить» з природою, а не намагається її виправити або поліпшити. Оскільки останнім просто неможливо.

Related posts