Корисна інформація 

Дизайн інтер’єру маленьких приміщень

В українських реаліях переважну більшість квартир і приватних будинків можна віднести до категорії «маленьких». Планування ремонту в таких приміщеннях є складним завданням і їх власники можуть зіткнутися з чисельними проблемами та питаннями:

Як вмістити весь необхідний функціонал на маленькій площі?

Який стиль інтер’єру буде найкращим для тісного приміщення?

Які обрати меблі та сантехніку?

Як візуально збільшити простір?

Чому маленькі приміщення виглядають тісними та непривабливими?
Наше відчуття простору залежить не тільки від його фізичних розмірів, але і від нашого сенсорного сприйняття та емоційного відгуку, викликаного перебуванням у цьому просторі.

Коли людина заходить у кімнату її мозок автоматично на підсвідомому рівні проводить психометричні вимірювання, щоб оцінити розміри приміщення. В основу такого вимірювання мозок бере площу підлоги, шукаючи візуально ознаки її меж: плінтуси, контраст кольорів підлоги та стін, різницю у фактурах та матеріалах тощо.

Також при оцінці розмірів приміщення людина звертає увагу на різні деталі, такі як висота стель, ширина дверних та віконних отворів.

Розміри кімнати ми оцінюємо за відносними розмірами предметів, які всередині неї знаходяться, а коли в маленькій кімнаті багато меблів або інших предметів, може створюватися враження, що кімната ще менше.

Захаращене приміщення з габаритними предметами буде сприйматися як тісне, оскільки відкрита для огляду площа підлоги зменшується, а предмети вищі за коліно і вузькі проходи будуть сприйматися як перешкода для пересування, що викликає психологічну напругу та дискомфорт. Перебуваючи в маленькій кімнаті, ми відчуваємо, що наша свобода пересування є обмеженою. Інстинктивна частина нашої психіки відчує загрозу для безперешкодної втечі у разі небезпеки.

З цієї ж причини неприбрані кімнати, в яких панує безлад розкиданих предметів, теж будуть здаватися меншими та незатишними.

На рівні інстинктів кімнати у світлих тонах або гарно освітлені приміщення асоціюються з відкритим простором природного середовища, тому сприймаються як просторі. І навпаки, темні кімнати асоціюються з печерами, норами або прогалинами в лісових хащах.

Інстинкти будуть казати нам, що у темному приміщенні небезпечно, там важко контролювати ситуацію. Темна кімната буде здаватися нам меншою, так як ознаки меж простору стають малопомітними у темряві.

Визначаємося зі стилем інтер’єру: як вибрати стиль для маленької кімнати
Більшість архітектурних стилів минулого виникли у палацах і маєтках, тому виглядають більш природньо і органічно у великих приміщеннях. Тому класичний стиль та арт деко це не ваш вибір. Велика кількість декоративних елементів перевантажать ваш інтер’єр, створить візуальну «кашу». До того ж, маленька кімната — це часто ще й обмежений бюджет, а ці стилі будуть вартісними у ремонті.

Популярний зараз лофт виник, коли архітектори почали використовувати індустріальні та промислові об’єкти для житла. Такі помешкання були дуже просторими і це є однією з ознак цього стилю. Тому лофт теж не буде гармонійним для тісного приміщення. Темні кольори та грубі фактури, що притаманні цьому стилю, будуть візуально зменшувати і без того маленьку кімнату.

Найкращими стилями для невеликих приміщень є більш сучасні стилі: сучасний мінімалізм, скандинавський (сканді), джапанді. Світлі кольори, мінімальна кількість декору, прості та лаконічні форми будуть найкраще пасувати до наших житлових реалій.

Related posts