Корисна інформація 

Як використовувати колір в інтер’єрі

Ось кілька основних правил, які допоможуть вам вибрати правильні кольори для вашого помешкання:

  1. Враховуйте природне та штучне освітлення. Умови освітлення в приміщенні можуть сильно вплинути на сприйняття кольору. Кольори, які здаються яскравими і насиченими при яскравому сонячному світлі, можуть виглядати тьмяними в тіні. Тому при виборі кольору для інтер’єру враховуйте, скільки природного світла потрапляє в кімнату. Темні кольори потребують більше освітлення.

Холодне природнє світло вдень та штучне тепле освітлення вночі будуть змінювати вашу гаму кольорів протягом доби.

  1. Колір оздоблювального матеріалу може змінюватися завдяки рефлексам від зовнішніх та внутрішніх предметів. Наприклад, будинок із червоної цегли напроти ваших вікон буде «підфарбовувати» ваш інтер’єр у теракотовий колір і перетворить холодні тони у теплі. Тому завжди обирайте колір за зразками у тому приміщенні, де він буде використовуватися при денному та штучному світлі.
  2. Орієнтуйтеся на функціональність приміщення. Залежно від призначення приміщення (спальня, вітальня, кухня) колірна гамма повинна відповідати його функціональності. Наприклад, для спальні слід вибирати більш спокійні кольори, що сприяють розслабленню і міцному сну. З другого боку, важливо щоб усі кімнати у квартирі або будинку відповідали одному стилю.
  3. Використовуйте колірні схеми. Колірні схеми можуть допомогти вам вибрати кольори, які добре поєднуються. Наприклад, монохромна колірна гамма, в якій використовуються різні відтінки одного кольору, створює спокійну і гармонійну атмосферу, в той час як поєднання протилежних кольорів дозволяє створити яскравий і енергійний інтер’єр.
  4. Досягніть балансу. Важливо, щоб колірна гамма не була занадто одноманітною або занадто яскравою. Замість цього слід постаратися досягти балансу між різними кольорами і відтінками.
  5. Використовуйте акценти. Кольорові акценти можуть зробити інтер’єр більш цікавим та додати індивідуальності. Розставляйте яскраві кольорові акценти у вигляді декоративних подушок, покривал, картин тощо, щоб привернути увагу.

Як використовувати колір для створення специфічного настрою
Колір і емоції тісно пов’язані між собою. Науково доведено, що кольори змінюють емоційний, фізіологічний стан та поведінку глядача. Існують і статеві відмінності. Наприклад, жінки віддають перевагу більш яскравим кольорам, ніж чоловіки. Це називається психологією кольору.

Терапевти фарбують свої кабінети, щоб заспокоїти своїх пацієнтів, футбольні команди вибирають кольори тканин, які збуджують їх гравців і глядачів.

Червоний колір стимулює і викликає сильні почуття, такі як любов, хвилювання і радість (а також гнів і попередження).

Зелений колір часто асоціюється з гармонією, рівновагою, природою, зростанням і здоров’ям. Чорний і фіолетовий асоціюються з «могутнім і сильним», а також розкішшю і витонченістю, синій асоціюється з «ніжним і зручним» і викликає почуття довіри.

Яскраві інтенсивні кольори збуджують, а приглушені та бліді — заспокоюють.

Related posts