Корисна інформація 

Освітлення у дизайні інтер’єру

Дослідження показують, що погане освітлення викликає депресію та інші неприємні наслідки, в той час як гарне освітлення покращує настрій і робить нас енергійними. Кількість і тип освітлення безпосередньо впливають на концентрацію уваги, апетит, настрій і багато інших аспектів повсякденного життя.

Чому світло впливає на наш настрій, здоров’я та емоції?
У кожного з нас в мозку є вбудований біологічний годинник. Він знаходиться в гіпоталамусі, який з’єднаний з фоторецепторами, розташованими не тільки в сітківці ока, але і у всьому організмі. Ці рецептори забезпечують синхронізацію нашого внутрішнього годинника з поточним часом доби:

Вранці, коли сонячне світло має рожевий або жовтуватий відтінок, наш організм прокидається від сну і готується до активних денних занять.

Вдень світло набуває холодного блакитного відтінку неба або хмар. Це час для активних дій.

Увечері природне світло стає червонуватим або жовтуватим – це сигнал до відпочинку і розслаблення.

Така послідовність змін називається циркадним циклом. Він впливає на ритми людського організму, сон, неспання, настрій, травлення, температуру тіла і навіть оновлення клітин.

Цей ритм впливає на секрецію гормонів мелатоніну і кортизолу. Синє денне світло знижує рівень мелатоніну, допомагаючи нам не спати, а червоне світло підвищує рівень мелатоніну, допомагаючи організму підготуватися до сну. Через нестачу мелатоніну можуть виникнути проблеми зі сном, що призводять згодом до змін у поведінці.

Циркадні ритми також впливають на ендокринну і лімбічну системи, які регулюють переживання щастя, смутку, гніву та інших емоцій. Доведено, що люди, чий біологічний годинник «збитий», часто відчувають перепади настрою.

Порушення циркадного циклу часто призводить до виникнення «сезонного афективного розладу». Це поява симптомів депресії в певний час року, як правило, взимку, коли сонячного світла недостатньо.

Статистичні дослідження свідчать, що порушення циркадних ритмів скорочує тривалість життя та погіршує здоров’я.

Чи можемо ми мати здоровий циркадний ритм, якщо ми проводимо більшу частину часу в приміщеннях при штучному освітленні?

Related posts